In 't Wasdom

antiquariaat Cornelissen & De Jong – Notter | Zwolle

In ’t Wasdom

In zijn autobiografie vertelt mijn kompaan, Igor Cornelissen (1935-2021), over de geschiedenis van het antiquariaat Cornelissen & De Jong In ’t Wasdom. Die geschiedenis begon in een Zwols klooster.

Ooit huurde ik voor mijn bezigheden in de digitale wereld een plek in het Zwolse Dominicanenklooster waar in de enorme ruimte nog vijf of zes bejaarde monniken ronddoolden met een roemrijk rooms verleden. De kleding van de monniken werd vroeger gereinigd in ’t Wasdom, maar nu stonden er boeken en computers. Ik hield me in de schaduw van de parochiekerk bezig met de ontwikkeling van digitale onderzoeksapplicaties (bolas, later voetnootonline en bookmanager).

In 2018 interviewde ik Igor Cornelissen. Wij raakten bevriend en besloten samen een oude jongensdroom te verwerkelijken: het drijven van een antiquariaat. Ik beschreef onze boekencollecties met het doel om die te verkopen. Igor zou daarbij de passende columns schrijven. En we begonnen een podcast over boeken en er was een vlog rond Marinus van der Lubbe.

Igor beschrijft in zijn autobiografie hoe de Elsschot- en Nescioverzamelaar Thijs Wierema de eerste bezoeker van het antiquariaat In ’t Wasdom was. Hij was enthousiast. Vic van de Reijt, die bij Nijgh & Van Ditmar de boeken van Igor Cornelissen uitgaf, bood er zijn dubbele exemplaren aan: niet alleen boeken van Willem Elsschot, maar ook zeldzame drukken van Paul van Ostaijen behoren tot de voorraad, een voorraad op niveau. Over de naam In ’t Wasdom geef ik Igor het woord:

“De naam van ons antiquariaat is ontleend aan de ruimte in het klooster waar ooit de kleding van de monniken werd gereinigd. Er is ook nog een Bijbelse herkomst van het woord die met het rijpingsproces van de mens te maken heeft, dat alleen door G’d voleindigd kan worden. Jaap, die uit de zware hoek van het protestantisme stamt, heeft het me uitgelegd.” (zie verder: Cornelissen, 2020, pp. 289-291).

Je kunt natuurlijk planten, zaaien, natmaken tot je het aflegt. Maar “noch hij die plant, noch hij die natmaakt is iets”, zo voegt Paulus er ietwat villein aan toe. Het is G’d die de wasdom geeft.

En dat is ook zo. Maar hoe nu verder?

Op 1 januari 2023 verhuist het antiquariaat Cornelissen & De Jong naar een boerderij op de Schapendijk in het Twentse Notter, gelegen in de driehoek Rijssen, Wierden en Nijverdal. Op deze plek wordt het antiquariaat gecombineerd met de andere genoemde (digitale) activiteiten, vanaf januari a.s. dus gevestigd In ’t Wasdom.

Op die plek is vanaf het vroege voorjaar ook de mogelijkheid voor Boek, Bed & Breakfast en bieden wij gelegenheid aan boekliefhebbers, boekhandelaren en onderzoekers om de applicaties bookmanager en/of voetnootonline te leren kennen en te gebruiken. Maar dat hoeft natuurlijk niet; zij kunnen ook als de monniken van weleer ronddolen in een grootse bibliotheek. Bijna net zo groot als die uit De naam van de Roos van Umberto Eco.

Want uiteraard wordt op die plek een schitterende bibliotheek ingericht. De boeken zijn uitleenbaar voor onderzoek ter plekke. Het ligt in de bedoeling om in de loop van 2023 een start te maken met de ontsluiting van het archief van Igor Cornelissen.

Zaaien, planten en nathouden. En wandelen door het land en de geboortegrond van Belcampo. Op een steenworp afstand van de plek waar Belcampo, in afwachting van het Grote Gebeuren, begraven ligt. Dat is althans wat de meeste mensen denken. Er gaan intussen nieuwe en ook wel geheimzinnige dingen over die graflegging rond, maar dat is een ander verhaal.

Hoe dan ook, het is de plek, de plek vóór de bocht, de plek waarover Fernando Pessoa (1888-1935) schrijft: “Er is schoonheid genoeg in hier zijn en niet ergens anders”. In ’t Wasdom dus. Wie wil er niet zijn?


Klik op het rode, gele of blauwe logo voor een bezoek aan de afzonderlijke websites van het antiquariaat, voetnootonline of bookmanager. Vanaf januari 2023 gevestigd in ’t Wasdom.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com