In 't Wasdom

antiquariaat Cornelissen & De Jong – Notter | Zwolle

Interviews

“Een argeloos oog voor de sjeu van het enkeldaagse.” Jessica Voeten over jeugd en opvoeding en de kunst van het observeren.

In het huis van Jessica Voeten liggen de boeken en kranten hoog opgetast op de werktafel. Rechts naast de krantenstapel ligt de NRC van 28 februari 2019, opengeslagen bij het interview met haar moeder Marga Minco, laureate van de P.C. Hooft-prijs 2019. Naast de krant ligt Moed en Overmoed.Leven en tijd van Mata-Hari. De biografie van Jessica Voeten en Angela Dekker die genomineerd werd voor de Biografieprijs en de Libris Geschiedenis-prijs. Genoeg aanleiding voor een gesprek.

Zie verder: interview met Jessica Voeten

Igor Cornelissen over marxistische goudvinken, geloofsverzakers en andere utopisten.

“Ik heb uw tijdschrift bekeken en het is gericht op theologie, filosofie en geschiedenis. Ik vond het nogal zwaar. Je kunt het ook aardig zeggen: het is nogal serieus. Een andere manier dan dat ik gewend ben, maar ook daarom heb ik “ja” gezegd. Ik doe mee, waarom niet eigenlijk?” Het is een mooie zomeravond in juni 2018. In zijn wilde tuin aan de Vondelkade schiet het kruid en onkruid gezamenlijk op, hoewel Igor dat laatste betwijfelt, want “waarom zou G’d onkruid scheppen. Het zal heus wel ergens goed voor zijn. Al was het maar om de luiwammesen onder ons aan het werk te zetten.” Aan het einde van de tuin staat een rozenstruik, “die stond er al toen ik een kind was”. Daarnaast huizen er bijen, vlinders en hommels.”

Zie verder: Interview met Igor Cornelissen

Verlangen naar volkomenheid – interview met Maxim Februari

Maxim Februari (Coevorden, 1963) is schrijver, ethicus en NRC-columnist. Hij studeerde filosofie, kunstgeschiedenis en rechten. In 1989 debuteerde hij met de roman De zonen van het uitzicht. Van 1998 tot 2002 doceerde hij ethiek aan de Radboud Universiteit Nijmegen; daarna was hij werkzaam als organisatieadviseur. Zijn proefschrift Een pruik van paardenhaar & Over het lezen van een boek (2000) werd genomineerd voor de Gouden Uil. Hij ontving meerdere prijzen voor zijn oeuvre, waaronder de Frans Kellendonkprijs. Maxim Februari presenteerde zich eerder als Marjolijn Februari en M. Drenth von Februar. In 2013 kwam De maakbare man uit, over zijn verandering van vrouw naar nog meer man. Vorig jaar verscheen zijn roman Klont.

Zie verder: Interview met Maxim Februari

´Wie de taal kent, zal de wereld kennen’. Wouter Kusters over taal en teken; de waanzin en de bronnen van het zelf

Het is woensdagavond acht uur. Gedrieën zitten wij op het terras van hotel-restaurant Belvédère. Voor ons stroomt de Lek, soms draaikolkt ze. Er is koffie, er zijn kaakjes en er is Kusters. ‘Als ik mijn eigen biografie zou schrijven zou ik vertellen dat ik eigenlijk altijd al filosoof had willen worden’, zegt Wouter Kusters en glimlacht: ‘en ook dat alle dingen daarop waren gericht. Tegelijk ben ik ervan overtuigd dat ieder begin een keuze is en andere beginpunten uitsluit. Naar een vervolg leidt en ook naar een einde gaat. Een einde dat anders zou zijn als voor een ander begin was gekozen.’

Wouter Kusters won met Filosofie van de Waanzin de Socrates Wisselbeker 2015. Het tijdschrift Wapenveld interviewde eerder vier andere winnaars van de Socrates Wisselbeker: Jos de Mul, Luuk van Middelaar, Hans Achterhuis en Paul van Tongeren. Een mooie aanleiding die traditie voort te zetten.

Zie verder: Interview met Wouter Kusters

Hub Zwart over poëzie, het katholieke geloof, het marxisme en de psychoanalyse

[Gepubliceerde papieren versie in het tijdschrift Wapenveld, oktober 2013]

Op 22 september 2012 overleed Jan Hendrik van den Berg. Voor Wapenveld was dat aanleiding te praten met Hub Zwart. Hij werd niet alleen in zijn werk geïnspireerd door Van den Berg, maar schreef ook zijn intellectuele biografie. We ontmoetten Hub Zwart in zijn werkkamer aan de Radbouduniversiteit. Tegen de muren staan boekenkasten. Aan de wand boven het werkbureau hangt een aquarel met het portret van Sigmund Freud. Ruim twee uur praatten we met Zwart over zijn jeugd, de bronnen, de leermeesters, het dwarse werk van Jan Hendrik van de Berg, de historische fenomenologie en zoveel meer. Er is koffie, er is koek en er is gespreksstof. Maar eerst een paar feiten en jaartallen

Zie verder: Interview met Hub Zwart

“Met hartstocht en passie in de wetenschap staan”

Jan Hendrik van den Berg (1914) schreef een groot aantal boeken en artikelen. Vooral sinds het succes van zijn Metabletica (1956) is hij misschien wel de meest vertaalde Nederlandse auteur. Van den Berg volgde een opleiding tot psychiater bij H.C. Rümke en had een leven lang een psychotherapeutische praktijk. In 1951 werd hij in Utrecht tot bijzonder hoogleraar in de pastorale psychologie benoemd. In 1954 volgde een gewoon hoogleraarschap in Leiden met als leeropdracht de fenomenologische methode en conflictpsychologie. Hij ontving eredoctoraten van de universiteiten van Bloemfontein en Pretoria en was regelmatig gasthoogleraar in Japan, Zuid-Afrika en de Verenigde Staten. Sinds 1979 is hij met emeritaat.

Zie verder: Interview met Jan Hendrik van den Berg

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com