In 't Wasdom

antiquariaat Cornelissen & De Jong – Notter | Zwolle
januari 24th, 2020 by Igor Cornelissen

Reizen met Magelhaes

Op Youtube bezoek ik Londense café’s die al honderden jaren bestaan. In Tokio loop ik een visrestaurant binnen, liefst met zicht op de keuken waar een tonijn wordt gefileerd. En in Goa, de voormalige kolonie in India, zoek ik digitaal de stilste plekken op het strand op met veel palmen.

Die bomen zag Fernao Magelhaes, de eerste zeevaarder die de reis rondom de wereld volbracht ook. Hij moest er veel meer moeite voor doen. Hij vertrok in september 1519 met vijf schepen. Van de oorspronkelijk bemanning van 237 koppen waren er nog achttien over toen ze op 8 september 1522 bij Sevilla voor anker gingen. De rest was gesneuveld bij gevechten met inboorlingen, gedeserteerd of van honger omgekomen. Magelhaes was er niet meer bij. Hij was op een Filippijns eiland gedood tijdens een gevecht met inlanders.

Een ooggetuige heeft de reis beschreven die in 2001 in het Nederlands werd vertaald. Uiteraard was het Panamakanaal er nog niet zodat de schepen bij Chili door de Kaap van de elfduizend maagden moesten varen. Op Maluku speelden de mensen op violen met koperen snaren. Daar had Willem Mengelberg nog nooit van gehoord.

Te koop bij ’t Wasdom

Geef een reactie

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com