In 't Wasdom

antiquariaat Cornelissen & De Jong – Notter | Zwolle
februari 4th, 2020 by Igor Cornelissen

Anna Blaman: ben liever als man

De stad Rotterdam vereerde Anna Blaman (1905-1960) in 2010 met het standbeeld van een Harley. Op de bagagedrager staat “eenzaam avontuur”, een bekende titel van de schrijfster. Dat rijden op een Harley zou een teken van mannelijkheid zijn. Anna reed met regelmaat naar Brussel en Parijs. Op de motor.

Anna Blaman was het pseudoniem van Johanna Petronella Vrugt. Haar schrijversnaam zou betekenen Ben Liever Als MAN. Zij was een van de eerste schrijfsters die voor haar gevoelens uitkwam. Anna Blaman woonde haar hele leven in Rotterdam maar zocht in Amsterdam contact met andere schrijvers en kunstminnenden. Daar kwam ze in contact met Mathilde Visser, communiste. Anna schreef uiterst erotische brieven aan Mathilde, die niet inging op haar uitnodiging in Rotterdam bij haar te komen logeren. Anna had een bed dat groot genoeg was. Ik kon de brieven van Anna gebruiken voor mijn biografie over Mathilde Visser, die in een paar boeken van Blaman onder een andere naam voorkomt.

Anna Blaman hing in die eerste naoorlogse jaren dicht tegen de CPN aan. Over die gegevens beschikte biograaf Henk Struyker Boudier van Anna Blaman niet. Zijn dissertatie bevat genoeg andere bijzonderheden over deze vrouw wier proza zowel geprezen als afgekraakt is. Voor sommige vrouwen bleef ze een boegbeeld. Ze was in ieder geval een fenomeen als dat woord tenminste iets zegt.

De omslag van het boek van Henk Struyker Boudier is van de kunstenaar Paul Citroen. Maar dit terzijde.

Méér biografieën?

Geef een reactie

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com