In 't Wasdom

antiquariaat Cornelissen & De Jong – Notter | Zwolle
februari 8th, 2020 by Igor Cornelissen

Walter Laquer en de ziekte Hollanditis

Walter Laqueur was een uit Duitsland gevluchte journalist die in Palestina en later in Israël journalist was. Daarna werd hij boekenschrijver, gevolgd door een directeurschap van de Wiener Library in Londen en een hoogleraarschap in Amerika. Hij was een veelschrijver, maar een van het goede soort. Hij schreef over de Sovjetunie, massa terreur, spionage en wat al niet meer.

Ik sprak hem in de jaren tachtig in Maastricht waar hij een lezing gaf. Hij las een beetje Nederlands, geleerd in een kibboets waar een grote bibliotheek was. Las men in Nederland nog Vondel, Gorter en Henriette Roland Holst, wilde hij weten. Ik moest hem teleurstellen.

In Het gruwelijke geheim ontleedt hij de massamoord op de joden. Er was tijdens de oorlog meer over bekend dan werd toegegeven. Niet alles, maar wel snippers waarheid. Het leek allemaal te gruwelijk om te geloven. In 1942 waren er al berichten dat er een miljoen joden waren vermoord. Dat kwam in de Daily Telegraph en werd door andere kranten overgenomen. Geen leuk boek. Is geschiedenis ooit echt leuk?

Walter Laqueur was overigens ook de uitvinder van het woord Hollanditis waarmee hij de passiviteit en overheersende pacifistische gevoelens bedoelde die in Nederland (en elders) het communistische gevaar onderschatten.

Geef een reactie

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com