In 't Wasdom

antiquariaat Cornelissen & De Jong – Notter | Zwolle
januari 21st, 2020 by Igor Cornelissen

Zwolle in rep en roer: Multatuli, de dominee en de barones

Henri A. Ett was een bekende en serieuze Multatuli vorser. Hij correspondeerde al in 1939/’40 over hem met E. du Perron. Waarschijnlijk is hij op de zaak van de Zwolse weduwe Pruimers gestuit omdat Multatuli het ooit voor de weduwe, die zich al te langdurig door een predikant had laten troosten, heeft opgenomen. Niet iedereen was blij met die aandacht. Baron Van Dedem, een nazaat van weduwe Pruimers, probeerde nog in 1951 zonder succes het boek van Ett te laten verbieden.

Jaren na Henri A. Ett wierp de Zwolse slavist en historicus Wim Coster zich opnieuw op de zaak van de weduwe. Uiteraard figuurlijk. In de tijd dat Coster dikke folianten met familiepapieren van de Van Dedems doornam, trof ik hem op het Historisch Archief Overijssel. Hij zat er stralend bij want hij had net een ver familielid van de weduwe opgespoord die in Zwitserland woonde. De man wilde Coster wel ontvangen. Ga je erheen, vroeg ik Coster. Natuurlijk ga ik, was zijn antwoord.

Het zijn de rijke momenten van een onderzoeker: iets vinden waarop je niet meer rekende of iets vinden wat je niet zocht. Coster heeft de zaak van de een predikant vererende weduwe, die zich voor een deel in Zwolle afspeelt, tot op het bot uitgezocht. Volgens mij leed ze aan godsdienstwaanzin. Coster was wat voorzichtiger in zijn oordeel, maar weersprak het niet.

Meer over Zwolle.

Geef een reactie

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com