In 't Wasdom

antiquariaat Cornelissen & De Jong – Notter | Zwolle
februari 11th, 2020 by Igor Cornelissen

Leonie’s raadsels

Als Gerard Aalders, jarenlang werkzaam op het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie, in de archieven duikt dan is het diep. Hij is belust op ‘smeerlapperijen’ uit WO II die nooit goed uit de verf zijn gekomen. Prins Bernhard was en werd dan ook nooit zijn vriend.

In Leonie gooit hij zich op de dubbelspionne Leonie Brandt-Putz. Ze speelde een vreemde rol in het Bureau Nationale Veiligheid, de voorloper van de AIVD. In Leonie schrijft Aalders ook een hoofdstuk over de geruchten over de stadhoudersbrief die prins Bernhard in april 1942 aan Hitler zou hebben geschreven en die Menten in de jaren veertig gebruikt zou hebben om mensen onder druk te zetten. De oerbron van het verhaal over de stadhoudersbrief is Leonie Brandt-Pütz. Aalders beweerde overigens nooit dat de brief ook werkelijk bestaat.

Ik probeerde Leonie eens te interviewen, maar ze was, op leeftijd al, ladderzat. Ze liep steeds naar een kast in haar kamer waar een fles stond. Dan nam ze een slok en ging weer zitten. Mijn ontmoeting met Leonie, kon Aalders in zijn boek verwerken. Aalders kon niet alle vraagtekens beantwoorden, maar wie van ‘sjoemelpraktijken’ houdt, blijft geboeid lezen.

Meer geschiedenis

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com