In 't Wasdom

antiquariaat Cornelissen & De Jong – Notter | Zwolle
februari 6th, 2020 by Igor Cornelissen

Een misser in mijn leven

Eén van de missers in mijn leven: Ik ben nooit naar een concert van Louis Armstrong geweest. Hij is meerdere malen in Nederland geweest. Voor de oorlog tweemaal. Toen was ik te jong. Na de oorlog had het gekund, waarschijnlijk had ik de eerste keer geen geld. En daarna? Ik denk dat ik hem toen te commercieel vond. Ik was purist en vond het bedenkelijk dat hij La vie en rose en Mack the Knife speelde.

Pas later begreep ik dat Louis de grootste van alle jazzmusici was, niet alleen als trompettist maar ook als performer. Een warme man die wilde, en daar ook in slaagde, dat zijn publiek een uitbundige avond kreeg. Vanuit de sloppen van New Orleans veroverde hij, via Chicago en New York, de wereld. Honderden trompettisten, zwart en blank, namen hem als voorbeeld. Ik draai hem nog vaak. Zelfs de eerste plaat die ik van hem kocht: Weary Blues, opgenomen in 1927.

Er zijn inmiddels veel boeken over Armstrong geschreven. James Lincoln Colliers biografie blijft recht overeind staan. Aardig is zijn beschrijving van Louis mening over zijn impresario Joe Glaser, een man met zekere contacten in de maffia. Glaser incasseerde een heel hoog percentage voor de diensten die hij Armstrong dertig jaar bewees. Toen Glaser overleed was Louis van streek. Ze mochten elkaar. Collier is niet helemaal up to date want sinds zijn boek in 1984 verscheen, heeft een dame zich bekend gemaakt als de dochter van het genie. De discussie over de betrouwbaarheid van haar bewering is, meen ik, nog gaande. Louis was gek op kinderen, maar iedereen dacht dat hij er zelf geen verwekt had.

Meer muziekgeschiedenis?

Geef een reactie

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com