In 't Wasdom

antiquariaat Cornelissen & De Jong – Notter | Zwolle
februari 2nd, 2020 by Igor Cornelissen

Geheel terzijde: George Grosz

George Grosz was een begenadigd tekenaar. Zijn karikaturen van Das Militär, het burgerdom, luxe en voosheid van het Berlijn van de jaren 20 zijn messcherp. Dat hij net zo scherp kon schrijven als tekenen blijkt uit Een klein ja, een groot nee. Zette hij eerst zijn karikaturen neer uit verwondering, het werd al snel woede. Die kwaadheid is in zijn geschreven herinneringen gelukkig omgebogen tot vrolijkheid en humor.

Schitterende portretten van tijdgenoten als Bertolt Brecht en kunsthandelaar Alfred Flechtheim. Zijn excursie (op uitnodiging!) naar het communistische Rusland in 1922 is meeslepend. Grosz geloofde er toen al niet in en schreef er met humor over. In 1933 vertrok Grosz met vrouw en twee zoons, kort voor het aan de macht komen van Hitler, naar Amerika. Nee, legt hij in zijn boek uit, hij had het niet zien aankomen. Marty Grosz, een van zijn zoons, werd een bekwaam en gevierd jazz guitarist.

Ik musiceerde met Marty Grosz toen hij in Nederland concerten gaf. We speelden, zonder repetitie, vlekkeloos Rosetta van, dat weet iedere jazzliefhebber, pianist Earl Hines. Marty vertelde over zijn vroege jaren in Amerika. Zijn vader vond die jazz geweldig goed en opwindend. Zijn moeder, een echte Duitse en dus liefhebster van opera, vond het Musik von betrunkene Neger. Dat laatste weer geheel terzijde. 

Geef een reactie

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com