In 't Wasdom

antiquariaat Cornelissen & De Jong – Notter | Zwolle
januari 30th, 2020 by Jaap de Jong

Elisabeth F. als buikspreekster van Nietzsche

Ik kocht de dundruk met het profetisch woord van Nietzsche eind jaren tachtig (februari 1988, om precies te zijn). Het was in een antiquariaat in de Dorpsstraat van Ede. Het bestaat niet meer. Ik kwam er elke zaterdag, minstens één keer per week en weet niet meer of dat voor de boeken was of voor haar, de prachtige vrouw die de zaak runde. Ik vermoed het laatste, maar dat schrijf ik hier maar niet op. Ik kocht er veel Achterberg en een weinig Nescio en nog zoveel meer. Je moest onder een poort door en dan nog eens een trap op. Voor een goed boek doe je wat.

Het boek dat ik kocht – dit exemplaar – is vervalst door Elisabeth Förster-Nietzsche, de antisemitische serpent die later ook nog eens de wandelstok van haar broer aan de heer Schicklgruber gaf, de stok die F.N. misschien ook bij zich had toen hij in Orta de berg op ging. Elisabeth F. was later met haar man enige tijd in Paraguay waar nu nog steeds blondharigen met blauwe ogen ronddartelen en daar het Duitse ras vertegenwoordigen zoals Bernard Förster dat voor ogen had.

Ik ben best benieuwd zijn naar de precieze tekstvarianten tussen de nieuwe vertaling van Also sprach en deze oude uit 1925. Overigens is Also sprach Z. een interessant boek, dat alleen al qua vorm niet denkbaar is zonder het evangelie. En de inhoud is, of maakt in elk geval de indruk van, een anti-evangelie. Ik denk dat het complexer zit. Maar dit alles terzijde.

Ik moest aan dit en andere dingen denken toen ik een paar weken terug in de Groene Amsterdammer een artikel las van iemand die blijkbaar ook de idee had dat je Nietzsche van alles in de schoenen kunt schuiven op basis van dingen die zijn zuster deed en naliet. En de gevolgen daarvan. Ik moet er weer aan denken nu ik het boek in handen heb.

Enfin, je kunt ook niet alles lezen. Je kunt wel van alles kopen; er is zoveel meer in onze collectie. Neem en lees. Ik wens u een prachtige middag en ook een bord erwtensoep met spekjes erbij. Geniet er van.

PS – dit exemplaar is zojuist verkocht, maar er is meer filosofie bij het Cornelissen & De Jong

Geef een reactie

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com